До следеће сезоне у Инђији је могућ и базен са геотермалном водом

Инђија, 13. септембар 2023 – Председник Групе грађана „Инђија и ти“ Живан Живановић рекао је данас да се нада да би већ до следеће купалишне сезоне у оквиру градског базена могао бити још једна базен у којем ће се користити капацитет инђијског геотермалног извора и у којем ће грађани моћи да уживају и да се лече.

Говорећи у укључењу уживо у јутарњи програм Радио телевизије Војводине, он је напоменуо да је геотермална енергија важан и недовољно искорићен ресурс.

Живановић је предочио да је извор који се налази поред градског базена дубок 1000 метара, да је температура воде између 56 и 57 степени Целзијусових, да је снага протока око 13 литара у секунди и да би по свим прорачунима његова експлоатација могла трајати 100 година.

Председник ГГ „Инђија и ти“ је подсетио и да та вода има лековита својства због које су је раније грађани носили својим кућама, али да је извор конзервиран 2007. године јер претходна власт из различитих разлога није успела да спроведе идеје у вези са њим.

– На протеклој седници Скупштини општине, Одборничка група Групе грађана „Инђија и ти“ поднела је иницијативу да се тај извор врати у власништво инђијске општине и да га приведемо намени, казао је Живановић, додавши и да је ту иницијативу подржао и председник скупштине Владимир Гак.

– Разговарали смо са људима у НИС-у и наишли смо на њихово разумевање. Они су од нас тражили да унапред имамо идеју шта ми желимо да урадимо са тим извором. Били су и саветници из француског Миистарства енергетике који су нам такође дали неке идеје, али нешто што би се најбрже могло урадити јесте да поред нашег прелепог градског базена урадимо још један мали базен. Тиме бисмо додали садржај и продужили купалишну сезону, јер би у тој води људи могли да уживају и да се лече, навео је Живановић.

Након што је група грађана „Инђија и ти“ поднела иницијативу, сада  је на потезу општинска администрација.

– Надамо се да до следеће купаличне сезоне можемо имати уређен још један базен и да се и он стави на располагање грађанима Инђије, закључио је председник Групе грађана „Инђија и ти“ Живан Живановић.

Scroll to Top