Да се геотермални извор искористи за отварање још једног базена

ИНЂИЈА, 15. мај 2024 – Група грађана „Инђија и ти“ у суботу, 18. маја почиње са прикупљањем потписа за петицију којом се захтева да се геотермални извор у Инђији врати у њено власништво и искористи за отварање базена који би могао да ради читаве године.

Уверени смо у то да уз мало труда Инђија може бити место у којем ће грађани уживати и у које ће туристи долазити током целе године, као што је случај са бањама у Мађарској.

Као што је познато, Група грађана „Инђија и ти“ јесенас је на седници Скупштине општине покренула иницијативу за то да се после 15 година Општини Инђија врати власништво над геотермалним извором. Тренутно се чека на коначан одговор НИС-а по том питању, а одмах затим општина може предузети прве кораке за то да се поред постојећег градског базена изгради још један који би користио воду из геотермалног извора.

Будући да та вода има и лековита својства, грађани су је раније носили својим кућама, али је после разних прича и планова тај извор конзервиран 2007. године.

Поред продужења купалишне, а самим тим и туристичке сезоне, геотермални извор би се могао користити и за загревање неких јавних институција и друге намене.

Извор који се налази поред градског базена дубок је 1.000 метара, а температура воде износи између 56 и 57 степени Целзијусових. Снага протока износи око 13 литара у секунди и по свим прорачунима његова експлоатација би могла трајати 100 година.

Живан Живановић
изборна листа
Група грађана „Инђија и ти“ – Сви заједно

Scroll to Top